Tuňák - recepty a zajímavosti

Tuňák je bezesporu výborná ryba, jejíž gastronomické využití je opravdu bohaté. Kromě delikátní chuti však nabízí i řadu benefitů pro náš organismus.

Zdraví, které chutná

Tato delikátní mořská ryba si naši pozornost při skladbě pestrého jídelníčku zaslouží. Tuňák je bohatý na vitamíny (hlavně B12), železo, zinek a antioxidanty. Je také dobrý při redukci hmotnosti a zároveň obsahuje velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Právě ty dokáží hotové zázraky:

  • chrání naše srdce,
  • zamezují nežádoucímu ukládání cholesterolu,
  • zlepšují správnou funkci mozku,
  • pomáhají při boji s některými očními problémy,
  • upravují krevní tlak,
  • bojují proti zánětům.

 

když víte, co jíte...

Maso z tuňáka je pro naše zdraví skutečně přínosem. Je však nutné znát i odvrácenou stránku. Tuňák, jako ostatně každá mořská ryba, může obsahovat rtuť. Proto nadměrná a příliš častá (denní) konzumace není doporučována. I přes své úctyhodné rozměry se tuňák někdy chová na "farmách". U těchto ryb je ovšem riziko kontaminace ještě vyšší. 

Tuňák patří mezi nejoblíbenější ryby používané v kulinářství. Některé poddruhy tak významně trpí nadměrným rybolovem či devastací přirozeného prostředí.

My jsme se proto rozhodli upřednostňovat výrobce, kteří se chovají v této oblasti zodpovědně. Prvotřídní kvalita masa i zpracování, ekologický přístup a kontrolovaný rybolov týkající se množství vylovených kusů, či zamezování zbytečných ztrát jiných ryb při chytání tuňáků. To jsou jen některé z důvodů, proč u nás najdete hlavně značku Ortiz. 

ochutnávka španělské kuchyně

lehký salát s tuňákem

  • 120 g konzerva tuňáka v olivovém oleji,
  • červená cibule,
  • vypeckované olivy,
  • malá rajčátka,
  • čerstvý salát dle Vaší chuti,
  • 3 lžičky octu balsamico,
  • sůl a pepř

 

Cibuli nakrájejte na velmi tenké plátky, rajčátka na čtvrtky a salát na širší nudličky. Olivový olej z konzervy smíchejte s octem balsamico. Veškerou zeleninu promíchejte, zakapejte zálivkou a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Poté přidejte kousky konzervovaného tuňáka. Lze podávat i s uvařeným vajíčkem. 

Empanada s tuňákem

(recept od Lauren Aloise)

  • těsto na empanadu:
    • 1 vejce,
    • 1 lžíce kypřícího prášku,
    • půl hrnku olivového oleje,
    • půl hrnku španělského cideru nebo suchého bílého vína,
    • půl lžičky soli,
    • 2¼ hrnku hladké mouky,
    • 1 vejce (na potření).

Vše smíchejte, vytvořte vláčné (nelepivé) těsto, které poté přikryjte fólií a nechte hodinku odpočívat. Poté rozdělte těsto na dvě poloviny (jedna by měla být o trochu větší). Větší část vyválejte a následně opatrně vložte do vymazané kulaté formy na pečení tak, aby zakrývala dno a okraje. Přesahující část ořízněte. Potřete bílkem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 10 minut, poté nechte vychladnout.

  • náplň:
    • 1 nasekaná větší cibule,
    • 1 sklenici pečených nasekaných paprik,
    • 1 sklenici tomate frito,
    • 2 lžičky olivového oleje,
    • 350 g konzervovaného tuňáka,
    • nasekané olivy,
    • 2 nakrájená uvařená vejce,
    • 1 lžička worchester omáčky,
    • 1 lžička medu,
    • 1 lžička sladké papriky,
    • 1 lžička římského kmínu,
    • sůl dle chuti.

 Na oleji nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte pečené papriky a pár minut restujte. Přimíchejte rajčatovou omáčku a za častého míchání nechte pobublávat asi 15 minut. Přidejte zbytek surovin a chvilku opět povařte. Poté nechte směs vychladnout.

Tuňákovou směs dejte do misky s upečeným těstem. Vyválejte zbylou polovinu těsta a následně přikryjte zapékací mísu. Přitiskněte okraje po celé délce, aby na sebe těsta dobře doléhala. Opět ořežte přesahující části. Potřete žloutkem a pečte v troubě přibližně 40 minut, aby se chuť propojila. Podávat můžete teplé i studené.