Ančovičky - plavba španělskou kuchyní

Malá mrštná rybka, která zcela změní Vaši zažitou představu rybího masa z konzervy.

 

JAKO RYBA V KUCHYNI

Ančovičky běžně v učebnici biologie nenajdete. Podíváte-li se ale na název sardel obecná, hned budete slavit úspěch. Tato drobná mořská ryba dorůstá až do 20 cm. Má stříbrné břicho a zelenomodrá záda. Žije hlavně v oblasti Středozemního moře a potravou jí je plankton.

Ve světě gastronomie je ovšem známá právě pod pojmem ančovička. Obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin a také důležité železo. Kvalitní ančovička se při tepelné úpravě v podstatě rozpustí. Stačí ji pomalu promíchávat na pánvičce s olivovým olejem a česnekem. Je nedílnou součástí nejrůznějších omáček a zálivek. Nebojte se, že by to dodalo nežádoucí rybí pachuť. Naopak, celý recept to zaručeně povýší na delikátnější úroveň.

 

Když chcete to nejlepší

Pak zamiřte do Biskajského zálivu, konkrétně do tzv. Kantaberského moře. Oblast na severu Španělska leží u regionu Kantábrie (sousedí například s Baskickem či s Asturií). Zde žijící sardele mají dlouhodobě nejvyšší jakost.

Správná kantaberská ančovička je lovena volným, ovšem dlouhodobě udržitelným způsobem rybolovu. Ideální roční období pro výlov je jaro. Když se chlazená dopraví k dalšímu zpracování, naloží se do salmuery - slaného a tučného nálevu. Poté se ručně vykostí, nakrájí na tenké filety a naloží do olivového či rostlinného oleje. Prvotřídní ančovičky se rozpouští na jazyku a jejich maso má tmavou hnědočervenou barvu s nádechem karamelu. Na pultech je můžete najít ve sklenicích či konzervách. 

 

Ochutnávka španělské kuchyně

 

  • Toast s ančovičkami
    • pár pistácií,
    • 5 plátků ančoviček,
    • čerstvý sýr,
    • čerstvý koriandr,
    • čerstvá petrželka,
    • chléb k opečení (toastový či obyčejný, popř. bagetka),
    • 5 proužků pečených paprik.

 

Pistácie nasekejte na drobno, totéž udělejte s kořením. Smíchejte s čerstvým sýrem. Papriky a ančovičky nakrájejte na menší kousky (tenké pásky). Opečte chléb a namažte jej ochuceným sýrem. Ozdobte ančovičkami a paprikami.

 

  • Těstoviny s ančovičkami
    • 300 g těstovin (např. fusilli),
    • pár černých oliv,
    • česnek,
    • 450 ml rajčatové omáčky,
    • 6 plátků ančoviček,
    • 50 g strouhaného sýru dle Vaší chuti,
    • petržel,
    • sůl,
    • olej.

 

Ančovičky orestujte s pasírovanými dvěma stroužky česneku a olivovým olejem. Za stálého míchání přidejte rajčatovou omáčku a nakrájené olivy. Vařte 10 minut, aby se spojily chutě, poté přidejte petrželku a případně dochuťte solí. Uvařte těstoviny dle návodu, poté sceďte a promíchejte s připravenou směsí. Posypte sýrem a ihned podávejte.

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.