Albariño - víno se svátečním duchem

Španělsko je pro mnohé země červeného vína. To ovšem neznamená, že by zapomínali na ta bílá. Jednou z nejslavnějších odrůd bílých hroznů je Albariño a například v Galicii je to hotový fenomén.

 

Vinice s výhledem na oceán

Každý milovník španělského vína alespoň jednou v životě slyšel o oblasti Rías Baixas.

Proslulé vinice spadají do skupiny míst s titulem D.O. (Denominación de Origen). Tím je zaručeno, že vše ohledně tamního vína podléhá přísné kontrole, aby byla zajištěna dlouhodobě vysoká úroveň kvality.

Atlantský oceán ze sebe propůjčuje albariñu to nejlepší. Díky němu jsou v Rías Baixas velmi mírné zimy i léta bez výrazných teplotních výkyvů. Dostatek srážek a časté mlhy se pak postarají o zbytek.

 

Mniši ví, co je dobré…

Podle dochovaných zdrojů měli albariño přinést do Španělska cisterciánští mniši již ve 12. století. Pravděpodobně se jednalo o druh bílého rýnského vína, s nímž má hlavně v chuti hodně společného.

Odrůda se velmi rychle zabydlela, ovšem její pěstování bylo spíše takové “domácké”. Réva často popínavě rostla po kmenech stromů. Až mnohem později se většina vinařů rozhodla dát svému řemeslu řád a vytvořila systém sloupků a pergol, po kterých se víno plazí. Albariño se jim za to odměnilo lepší produkcí a také vyšším obsahem alkoholu.

Kvůli drobným, nepříliš šťavnatým hroznům se ale stále jedná o dražší víno s omezeným množstvím lahví.

 

Sváteční chuť

Albariño je známé pro svou typickou chuťovou linku. I když najdete také “měkčí” varianty tohoto vína, většina produkce má poměrně vysokou úroveň třísloviny. Rozhodně to však není na škodu. Ve spojení s vůní květin a ovoce (hlavní slovo mají meruňky a broskve, občas jsou znát i stopy citrusů) to má své jedinečné kouzlo. Je to výborné víno, které se doporučuje pít spíše mladé, aby neztratilo nic ze své svěžesti.

Albariño dokáže fantasticky pozvednout chuť jídla, proto jej Španělé milují u sváteční tabule, obzvláště té vánoční. Naprosto dokonalou volbou je totiž při podávání kuřecího masa, ryb či mořských plodů nebo jemných a krémových sýrů.

V Galicii, konkrétně v obci Cambados, si albariño vysloužilo svůj vlastní svátek, druhý nejstarší svého druhu v celém Španělsku. První říjnovou neděli se sejde až 150 000 lidí, kteří vzdávají hold této odrůdě a španělské gastronomii jako celku. Pojďte ochutnat i Vy...

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.